Een kijk(je) in de toekomst
Op 19 en 21 oktober vonden in Het Huis van Waalre de eerste twee bijeenkomsten plaats waarin bewust ouder worden centraal stond. Het (nabije) toekomstbeeld over wonen en zorg wanneer je ouder wordt, trok zo’n 200 bezoekers.
De bijeenkomsten zijn in handen van de Stichting Wonen Welzijn Zorg, Waalre. Een stichting voortgekomen uit het burgerinitiatief 'Een leven lang wonen in Waalre'. Vele senioren gaven gehoor aan de oproep van de stichting om samen te komen en het onderwerp ‘ouder worden’ te bespreken. Een waardevolle, maar soms ook confronterende bijeenkomst, zo omschreven inwoners de sessie.
​
Een impressie van de bijeenkomst kunt u hieronder bekijken.
Els van Daal van Senioren Brabant Zeeland (voorheen KBO Brabant), trapte beide bijeenkomsten af met de vraag ‘Wie voelt zich oud?’ Slechts enkele aanwezigen staken hun hand op. En dat is precies waarom u nu al moet nadenken over uw situatie nu en de manier waarop we allemaal ouder zouden willen worden in de toekomst. Van Daal: “Wij voelen ons allemaal jonger dan dat we eigenlijk zijn. Wist u dat we het onderwerp ‘ouder worden’ voor ons uit blijven schuiven?” En dat blijkt ook precies het probleem. “Vaak is er niets geregeld als je ineens zorg of ondersteuning nodig blijkt te hebben. Door nu al na te denken over de toekomst, bent u goed voorbereid en zult u minder vaak voor verrassingen komen te staan.” Ook Goed voor Mekaar Waalre was aanwezig. In onze gemeente de plek voor vrijwilligerswerk en informele hulp in de gemeente Waalre. We willen dat iedereen mee kan doen en zoveel mogelijk zelfstandig kan leven en wonen. Daar is soms hulp bij nodig. Hulp waarbij inwoners vaak heel veel voor elkaar kunnen betekenen. En dat bleek ook tijdens de bijeenkomst. Een netwerk is belangrijk. Daarom vulden heel wat aanwezigen de ‘glazen bol’ kaart in. Ze wilden zicht krijgen op eigen prioriteiten en gaven antwoorden op ‘Wat is voor u belangrijk?’ en ‘Hoe wilt u graag ouder worden?’
​
Mevrouw Daams (81) woont in de Voldijn en gaf aan dat ze de bijeenkomst heel nuttig vond én gezellig. Al haar boodschappen doet ze nog op de fiets, ondanks haar leeftijd. Ze woont gelukkig in de buurt van voorzieningen. Een andere inwoner, de heer Borst (85), woont bij zijn dochter. Hij heeft goed nagedacht over de toekomst en actie ondernomen. Hij woont met zijn partner bij zijn dochter en dat bevalt hem enorm goed. Hij raadt anderen aan om ook de regie in eigen handen te nemen. Mevrouw De Haas (82) is zelf al aan de slag gegaan met het opruimen van spullen. Dat geeft haar een goed gevoel.“
​
Initiatiefnemers van deze eerste bijeenkomsten zijn Tony Liebregts en Marjo Blom. Ze blikten na afloop tevreden terug. Tony: “Het aantal bezoekers laat zien dat er in onze gemeente behoefte is aan bijeenkomsten over wonen, zorg en welzijn bij het ouder worden. Daarom organiseert de stichting nog drie bijeenkomsten, bijeenkomst twee gaat over toekomstbestendig wonen, de derde bijeenkomst gaat over ‘de toekomst van de zorg is thuis’ en in de laatste bijeenkomst komen alle thema’s samen. Alle opbrengsten worden dan besproken.
​​​
In de presentatie die tijdens de bijeenkomst werd getoond is meer informatie te vinden.